Lezing 'Zeg me dat ik oké ben'

Kinderen ontwikkelen faalangst. Bekwame leerlingen blokkeren tijdens examens. En volwassenen, in werksituaties of daarbuiten, geraken weleens het noorden kwijt omdat ze alles steevast te goed willen doen.

Perfectionisme is een nijdig beestje. Het speelt velen parten, zeker in tijden van social media waar schijn en imago ons extra druk opleggen. Perfectionisme kan zelfs desastreuze gevolgen krijgen als je de zaken niet meer in een helder perspectief ziet of als je jezelf veel te hoge eisen oplegt. Overdreven perfectionisme en ook de drang naar bevestiging kunnen immers mentaal en lichamelijk ziek maken.

Marcel Hendrickx onderzocht in zijn boek Zeg me dat ik oké ben het ontstaan en de symptomen van perfectionisme en bevestigingsdrang. In deze lezing zoomt hij in op burn-outs als exponent van een drang naar perfectionisme die dikwijls al van kleins af in ons ingebakken zit. Ook de druk om te moeten doorgaan als je fysieke en mentale grenzen bereikt zijn, kan ons nekken. In gesprek met het publiek wijst Hendrickx de valkuilen aan en geeft hij methodes voor een goede balans.